Osnova témat


  • Digitální stopa: Příběh Svůďáka

    Úplně zdarma, bez stahování, bez instalace, bez přihlašování.


    Digitální stopu můžete spustit na klasických zařízeních (stolní počítače, notebooky, většina tabletů) a v běžných webových prohlížečích. Není optimalizovaná pro mobilní telefony. Pokud máte dotazy ohledně vzdělávací aktivity, můžete nás kontaktovat na e-mail: p.sobkova@nukib.cz Více informací pro lektory a rodiče naleznete níže.




    On-line interaktivní vzdělávací aktivita
    pro žáky 4. a 5. tříd ZŠ


    Tato vzdělávací aktivita se věnuje tématům digitální stopy, digitálního soukromí, sextingu a kybergroomingu. V rámci aktivity se žáci seznamují s příběhem Tomáše Svůdného (Svůďáka), který je ústřední postavou a zároveň vypravěčem. Prostřednictvím příběhu Tomáše se žáci dozvídají, jak vypadá rizikové chování v praxi, díky čemuž se zvyšuje pravděpodobnost, že dokážou v reálné situaci toto chování rozpoznat a adekvátně reagovat. Cílem aktivity není encyklopedická znalost jednotlivých témat, ale především prožitek.




    Digitální stopa je využitelná i doma.


    Vnímáte rizika spojená s internetem a máte zájem o bezpečí vašich dětí? Využijte naši aktivitu s dětmi ve volném čase. Nemusíte se přitom bát, pokud do daných témat nemáte žádný hlubší vhled. Celá aktivita je nastavena tak, aby byla dostatečně poučná i bez dohledu školeného lektora. Zkuste si aktivitou společně projít a jen si o všem přirozeně povídat. Je to žádoucí a rozhodně ne zbytečné. Budeme rádi, pokud se svými dětmi na závěr vyplníte toto hodnocení.




    Digitální stopa může být realizována
    bez lektora i s lektorem.


    S ohledem na věk žáků, má ovšem lektor významnou přidanou hodnotu. Není přitom potřeba být informatikem. Plně postačí držet se přiložené metodiky, mít alespoň elementární povědomí o daném tématu a nebát se povídat si o něm s dětmi. Digitální stopu můžete využívat libovolně - jedinou podmínkou je, aby byla poskytována zdarma. Všechny potřebné informace naleznete zde. Budeme rádi, pokud na závěr žáky požádáte o vyplnění tohoto hodnocení.



    Tento on-line kurz připravil:


    Odborná garantka obsahu:
    Petra Sobková

    Grafika a didaktický design:
    David Kudrna

    Kurz je publikován s licencí:


    Hlavní partneři on-line kurzu: