Osnova témat

  • Ilustrační obrázek

    SENIOR proti internetovým padouchům?

    Každý třetí český senior alespoň občas navštíví internet. A není divu! Je to skvělé místo. Pomáhá zůstat v kontaktu s rodinou a přáteli. Zvyšuje informovanost. Může usnadnit nakupování. Je to neomezený zdroj inspirace, zábavy a vzdělávání. Na internetu se však zabydleli také internetoví padouši. Při svých pokusech často spoléhají na nebezpečné e-mailové zprávy, které rozesílají. A používají mnoho triků. Proto jsme připravili pomůcku SENIOR, se kterou jejich snahu můžete zmařit.

    Proč vám mám důvěřovat? 📌

    • Představujeme
      pomůcku SENIOR

      Ilustrační obrázek

      Pomůcka SENIOR vám usnadní rozpoznávání nebezpečných zpráv a triků internetových padouchů. Je pojmenována akronymem, který vychází ze slov: „soubory“, „emoce“, „nátlak“, „instrukce“, „odkazy“ a „reputace“. Internetoví padouši tyto prvky totiž rádi zneužívají. Počáteční písmena jednotlivých prvků také společně vytváří slovo SENIOR, takže i samotný název slouží jako paměťová pomůcka. Princip pomůcky je založený na šesti snadných otázkách, které budou vaším kompasem do bezpečí. Nepodceňujte vlastní důležitost. Věřte, že i vy se můžete stát cílem internetových padouchů.

      Proč i já zajímám internetové padouchy? 📌

      • „S“ jako „soubory“


        Je ke zprávě přiložený soubor, který máte stáhnout a otevřít?

        Ilustrační obrázek

        Pokud vám přišla zpráva, ke které je přiložený soubor, zpozorněte. Neznamená to, že každý soubor je škodlivý, ale padouši posílají soubory, které škodlivé být mohou. Dávejte si pozor minimálně na soubory, které mají příponu (.exe), (.vbs) nebo (.docm) a (.xlsm). Soubory s těmito příponami je lepší vůbec nestahovat a neotevírat. Pokud přesně a dobře nevíte, co děláte a proč to děláte, raději se jim vyhněte. Padouši nás samozřejmě motivují, abychom soubory stáhli a otevřeli. Tvrdí například, že uvnitř souboru najdeme mimořádné vyúčtování za dodávky plynu. Škodlivý soubor nám může přijít schovaný i v takzvaném archivu, který mívá nejčastěji příponu (.zip) nebo (.rar). Škodlivé soubory uložené v archivu se dokážou schovat i před antivirovými programy.

        Ilustrační příklady 📌

        • „E“ jako „emoce“


          Vzbuzuje zpráva emoce jako strach, překvapení nebo zvědavost?

          Ilustrační obrázek

          Pokud vám přišla zpráva, která vás vyděsila, rozčílila, nebo vyvolala vaši zvědavost, zpozorněte. Může to být jen maskování. Když jsme plní emocí, zmatkujeme, jednáme zbrkle a děláme chyby. Na to padouši spoléhají. Proto posílají zprávy, které nás dokážou namíchnout. Vyhrožují, že pokud nebudeme postupovat podle pokynů, zničí náš počítač, odcizí naše soubory, účty u interne­tových služeb nebo dokonce peníze. Mohou ale cílit i na pozitivní emoce, vyvolání soucitu nebo zvědavosti. Vždy je lepší jednat s chladnou hlavou.

          Ilustrační příklady 📌

          • „N“ jako „nátlak“


            Snaží se vás zpráva dostat pod tlak a do časové tísně?

            Ilustrační obrázek

            Pokud vám přišla zpráva, která vzbuzuje pocit časové tísně a vyzývá k okamžité akci (odpovědi, přihlášení nebo třeba provedení platby), zpozorněte. Časová tíseň je jedním z hlavních triků internetových padouchů. Vyhrožují nám, že pokud obratem nebudeme postupovat podle jejich návodu, dostaneme se do nebezpečí a poneseme následky. Mohou například vyzývat k okamžité platbě nezaplacené faktury s výhružkou, že v případě nezaplacení nám hrozí obrovské penále. Časová tíseň může být vázána také na získání nějaké zdánlivé výhody. Mohou například tvrdit, že jsme vyhráli v soutěži hodnotnou cenu a pokud nebudeme reagovat rychle, přijdeme o výhru. Nenechte si vnutit, že na něco musíte reagovat obratem. Ráno moudřejší večera.

            Ilustrační příklady 📌

            • „I“ jako „instrukce“


              Poskytuje zpráva konkrétní instrukce a návody, které máte vykonat?

              Ilustrační obrázek

              Pokud vám přišla návodná zpráva s instrukcemi, zpozorněte. Padouši posílají všelijaké návody, kde radí, co a jak máme udělat na svém počítači nebo telefonu. Samozřejmě nám sdělí i důvody, proč je pro nás výhodné, abychom vše udělali. Padouši prahnou po našich heslech nebo ověřovacích SMS kódech, které nám posílá například banka pro přístup do interneto­vého bankovnictví. Snaží se z nás tyto údaje vylákat. Pokud se jim to podaří, dokážou získat přístup k našim účtům. Abychom s padouchy lépe spolupracovali, tvrdí například, že jsou z počítačové firmy a chtějí nám pomoci zlepšit zabezpečení počítače či telefonu.

              Ilustrační příklady 📌

              • „O“ jako „odkazy“


                Je ve zprávě odkaz, kterému máte věnovat pozornost?

                Ilustrační obrázek

                Pokud vám přišla zpráva s odkazem, který máte otevřít, zpozorněte. Internetoví padouši si s odkazy hrají. Mohou nás pomocí nich nasměrovat třeba na podstrčenou stránku. Dokážou připravit stránku, která se věrně podobá té, kterou známe. Může to být třeba stránka přepravce balíků, přihlášení do e-mailu nebo na sociální sítě a cokoliv dalšího. Padouši nás budou motivovat, abychom vykonali něco, co se jim hodí. Mohou nás polekat třeba tím, že mají v přepravě balíček, který nám někdo poslal. A aby nám balíček vydali, je nutné, abychom pomocí přiloženého odkazu zaplatili poplatek nebo se přihlásili pomocí svého běžného hesla a doručení potvrdili. Leckdy tvrdí, že se jedná o nový postup nebo novou službu. Odkazy, které jsou takto návodné, raději neotevírejte.

                Ilustrační příklady 📌

                • „R“ jako „reputace“


                  Posílá zprávu autoritativní instituce nebo osoba?

                  Ilustrační obrázek

                  Pokud vám přišla zpráva, která působí autorita­tivně, zpozorněte. Internetoví padouši často zneužívají autority a reputace exekutorů, policie, bank, dopravních podniků nebo třeba energe­tických společností, zkrátka těch, kteří mají silné postavení. S jejich názvy si pomocí přesmyček mohou hrát i v adresách e-mailů. Pokud je člověk ve stresu, snadno přehlédne přesmyčky jako poilcie místo policie, rnicrosoft místo microsoft atp. Aby padouši zvýšili důvěry­hodnost své zprávy, mohou do ní vložit i logo organizace, ze které údajně píšou. I to jim pomáhá s námi manipulovat. Logo si ale může kdokoliv stáhnout z internetu, stejně jako informaci o tom, jak se jmenuje člověk, který v dané organizaci pracuje. Proto se nenechte vylekat. Ani kdyby vám tvrdili, že jsou ředitelé zeměkoule. Je přirozené, že s autoritami chceme být zadobře a mít vše v pořádku. Ale pokud obdržíte nečekanou výzvu k zaplacení starého nedoplatku nebo pokuty, nejednejte zbrkle. Raději si vše ověřte u instituce, která vás oslovuje. Můžete i telefo­nicky. Nikdy ale nepoužívejte kontakty uvedené v samotné zprávě. Ty vedou k padouchům, kteří vám potvrdí, že je všechno pravda.

                  Ilustrační příklady 📌

                  • Ilustrační obrázek

                    Bezpečnost máte ve svých rukou.

                    • Podívejte se na příklady zachycené v inter­netové síti.

                      Ilustrační obrázek

                      Stránka hoax.cz sbírá a vystavuje podvodné zprávy, které po internetu kolují. Samozřejmě není možné zachytit všechny. Ale snaží se upozorňovat alespoň na ty nejvíce rozšířené. Doporučujeme se podívat, jak takové zprávy vypadají, abyste je dokázali lépe rozpoznat ve své e-mailové schránce.

                      Kliknutím vstoupíte na web hoax.cz 🔗

                      • Než půjdete, máme pro vás ještě něco na cestu.

                        Ilustrační obrázek

                        Prošli jste si celý obsah. Abychom vám ulehčili práci s podezře­lými e-maily, připravili jsme také tahák do kapsy. Shrnuje vše důležité. Tahák si můžete stáhnout, a pokud máte možnost, tak vytisknout a mít ho stále na očích, třeba nalepený na lednici.

                        Kliknutím si stáhnete tahák do svého zařízení 💾

                        Náročnějším a pokroči­lejším z vás nabízíme náš veřejně dostupný on-line kurz, na který máme velmi pěkné recenze. Získáte tam další praktické tipy a doporu­čení, například k péči o hesla, stahování aplikací nebo pro využívání wi-fi sítí.

                        Kliknutím otevřete on-line kurz pro pokročilé 🔗

                        • Zajímá nás, jak se vám pomůcka líbí. Napište nám!

                          Ilustrační obrázek

                          Víc hlav víc ví. Pokud máte postřehy a náměty pro zlepšení pomůcky, budeme rádi, když nám je pošlete. Jsme otevřeni pochvalám i konstruktivní kritice. Pro odeslání anonymní zpětné vazby jsme připravili jednoduchý formulář. Anonymní vzkazy poputují přímo do rukou tvůrců.

                          Kliknutím otevřete anonymní formulář 🔗

                          • Ilustrační obrázek

                            Přepošlete pomůcku SENIOR svým přátelům.

                            Oblíbenou praktikou internetových padouchů bývá, že donutí lidi přeposílat škodlivé zprávy, v dobré víře, svým přátelům. Pojďme proti nim použít jejich vlastní zbraň. Přepošlete pomůcku SENIOR někomu blízkému. Vy už triky padouchů znáte. Přispějte k tomu, že nenachytají ani vaše přátele a pomozte jim zůstat na internetu v bezpečí.

                            • Informace o projektu:


                              Autorem projektu je Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.
                              Projekt vznikl v rámci Festivalu bezpečného internetu 2022, jehož hlavním mediálním partnerem je Český rozhlas.

                              Logo NÚKIB Logo Festivalu bezpečného internetu Logo Český rozhlas

                              Mezi hlavní partnery projektu patří:


                              Logo SenSen Logo Policie ČR Logo CZ.NIC

                              Dalšími partnery projektu jsou:


                              Logo Život90 Logo TOL Education Logo Nadace Vodafone
                              Logo Městská knihovna Praha Logo CSIRT MUNI Logo Ámos Vision

                              Reportáž o projektu připravila:


                              Logo Česká televize

                              Ilustrace jsou z dílny Blush.Design:


                              Logo Blush.Design